- Komerční sdělení-zpravy

Poslanci schválili novelu zákona o důchodovém spoření

spot_img

Sporitelé se od července začnou přesouvat do indexových fondů.

Všichni současní střadatelé ve druhém důchodovém pilíři narození po roce 1968, kteří na penzi spoří v jiném než indexovém důchodovém fondu, se začnou od července příštího roku přesouvat do indexových fondů.

Tyto střadatele budou důchodové společnosti postupně přesouvat do indexových fondů do konce roku 2025.

Změna pro více než milion střadatelů
Nebude se to však týkat těch střadatelů, kteří do konce května příštího roku sdělí své důchodové správcovské společnosti, že si chtějí nadále spořit na penzi v jiném než indexovém fondu.

Spoření v indexovém penzijním fondu budou mít automaticky jako výchozí investiční strategii od května příštího roku i noví střadatelé, vstupující do druhého penzijního pilíře. Vyplývá to z novely zákona o starobním důchodovém spoření, kterou schválil parlament.

Výchozí investiční strategie spočívající ve spoření si v indexovém penzijním fondu se tak bude kromě nových střadatelů aplikovat i na většinu stávajících, konkrétně na střadatele narozené po roce 1968.

„Podle údajů důchodových správcovských společností do této skupiny patří cca 1,1 milionu střadatelů s celkovou naspořenou částkou přibližně 5,6 miliard. eur,“ uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Do indexového fondu budou přitom nově směřovat i nové příspěvky střadatelů starších 54 let, zatímco dosavadní důchodové úspory jim zůstanou v jiném než indexovém fondu.

Možnost odstoupení
Od května příštího roku se zavede automatická účast ve druhém pilíři pro lidi ve věku do 40 let. Bude se to týkat osob, které budou po 1. květnu příštího roku poprvé důchodově pojištěny.

Tyto osoby přitom budou moci z druhého pilíře vystoupit do dvou let od vstupu. Spořitel automaticky vstupující do druhého pilíře bude moci do 180 dnů od vstupu do tohoto systému uzavřít smlouvu s důchodovou správcovskou společností, kterou si sám vybere.

Pokud střadatel takovou smlouvu neuzavře, důchodovou společnost mu určí Sociální pojišťovna. Bude přitom postupovat tak, že půjde postupně podle seznamu důchodových společností seřazených v abecedním pořadí. Spořitel si přitom následně bude moci správce svých penzijních úspor změnit.

Od roku 2024 se zásadně změní i výplatní fáze druhého pilíře. Od dosažení důchodového věku se naspořená částka rozdělí na dvě poloviny. Jednu polovinu bude penzijní společnost vyplácet tvz. programovým výběrem spořiteli.

Období pobírání programového výběru se přitom bude odvíjet od střední délky života v době požádání střadatele o důchod.

Druhá polovina naspořené částky se bude nadále průběžně zhodnocovat fondech a po skončení pobírání programového výběru se použije na zakoupení doživotního důchodu.

Zrušení poplatku
Změny nastanou iv poplatcích, které spořitelům účtují důchodové společnosti. Ruší se poplatek za zhodnocení majetku v penzijním fondu.

Důchodové společnosti také ztratí nárok na poplatek za vedení osobního důchodového účtu spořitele. Správci úspor ve druhém pilíři však budou mít nárok na vyšší poplatek za správu penzijního fondu.

Tento poplatek v příštím roce stoupne ze současných 0,3 procenta na 0,45 procenta, v roce 2024 klesne na 0,425 procenta a od roku 2025 bude ve výši 0,4 procenta průměrné roční předběžné čisté hodnoty majetku v penzijním fondu.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora